Born to Win

‘Born to win’ geeft jongeren uit Venlo en Parijs kans om sporttalent op basis van hun DNA te ontdekken

Jongeren uit achterstandswijken in Venlo en Parijs krijgen de kans om hun sporttalent te ontdekken op basis van hun genetisch profiel. De jongeren tussen de 12 en 18 jaar die deelnemen aan het programma ‘Born to Win’ worden uitgebreid getest en een jaar lang begeleid. Doelstelling is om te onderzoeken of deze aanpak effectief is om jongeren uit achterstandswijken de kans te geven zichzelf als sporter te ontdekken en hen zo een kansrijker toekomstperspectief te geven. De resultaten worden in de zomer van 2024 gepresenteerd tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

Op deze wijze kunnen we inzichtelijk maken wie het genetisch potentieel heeft om in de wereld van morgen te kunnen excelleren in de sport en wat nodig is om de genetische aanleg optimaal te kunnen ontwikkelen.

Het World Performance Centre richt zich in dit project specifiek op achterstandswijken. Voor jongeren in achterstandswijken is het immers niet vanzelfsprekend dat ze lid worden van een sportvereniging en dat ze hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen. Vaak hebben zij ook geen omgeving die hen motiveert om het beste uit zichzelf te halen. Het is dan ook van groot belang dat de leefomgeving bij het programma wordt betrokken.

Voor het programma ‘Born to Win’ in Parijs zijn de handballers Luc Steins en Sadou N’Tanzi de ambassadeurs. De twee ploeggenoten van Paris St. Germain willen zich inzetten voor jongeren uit achterstandswijken in de Franse hoofdstad. Sadou N’Tanzi is zelf afkomstig uit een Parijse banlieue en weet hoe moeilijk het is om aan het leven in een banlieue te ontsnappen.

De jongeren in Venlo en Parijs staan hun DNA af, doen een fysieke en motivatietest. De resultaten uit de drie onderzoeken worden vertaald naar een gepersonaliseerd trainingsprogramma. De jongeren met aanleg voor sport gaan vervolgens een jaar lang het programma volgen, waarbij ze per kwartaal opnieuw wordt getest. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024 worden de resultaten gepresenteerd. Als die positief zijn, wil het World Performance Centre een groot project opzetten in Los Angeles op weg naar de Spelen in 2028. Studente biometrie Denice Jacobs uit Velden studeert af op het project ‘Born to Win’.